info@vedella.cat - Mòvil: 679.857.102

consumidor responsable

consumidor responsable

Extrec del enllaç: http://vidasana.org/consumidor-responsable

Els nostres hàbits quotidians estan contribuint a la degradació de la Natura. La societat en què vivim afavoreix el consumisme i el malbaratament, som la generació d ' "usar i llençar", però el nostre planeta constitueix un sistema tancat i les escombraries no desapareix al contenidor, tot va a parar a algun lloc: a l'aire, a la terra o l'aigua. Les administracions públiques haurien de fomentar urgentment la reducció, reutilització i màxim reciclatge dels residus domèstics i industrials; però tu, no ho oblidis, ets la primera baula del procés i has contribuir Reduint al mínim els residus i separant els components de les escombraries per a la seva correcta Reutilització o Reciclatge.

"Els recursos naturals no són infinits ni inesgotables i els límits del creixement, tant econòmic com demogràfic, no estan lluny. Hauríem de reflexionar sobre la nostra actual forma de vida i consum".

Som cada un de nosaltres els que consumim alguns productes de gran impacte ambiental, persuadits per l'actual model de producció i distribució; us proposem els següents canvis en els hàbits de compra i alimentació, són senzills però transcendentals per preservar la nostra salut i el nostre entorno.DIPLO

- Compra envasos de vidre retornable:

Fa 15 anys predominaven i avui amb prou feines persisteixen en bars i petits comerços. És això progrés o involució? La reutilització del vidre tot just encareix el producte, suposa un estalvi energètic i no genera residus. ¡Exígelos al teu establiment! No permetis que t'imposin envasos d'un sol ús! Actualment només es recicla aproximadament un 30% dels residus de vidre. El cost ambiental de tant plàstic ningú sembla tenir-ho en compte. Molts envasos d'aigua mineral són encara de PVC (policlorur de vinil). Intervenen molts contaminants en la seva fabricació i la seva combustió genera àcid clorhídric i dioxines (productes altament tòxics). Saps que només es recicla un 4% del plàstic usat?

- Porta cistella i borses pròpies a la compra:

És el que sempre s'ha fet, però ara ens hem tornat tan còmodes ... Demana al teu establiment que no reparteixin bosses de plàstic pel seu elevat cost ambiental. A causa de la nostra inconsciència, infinitat d'aus i animals marins moren, en empassar o quedar atrapats en plàstic.

- No compris aliments envasats en safates de polietilè extruït (suro blanc):

Aquest material tot just es recicla. Retorna aquests envasos al venedor. Opta per la compra tradicional al pes amb mínim embalatge.

- Redueix la utilització d'alumini:

La seva producció requereix molta energia i bauxita, l'extracció contribueix a la destrucció de l'Amazònia. Evita les begudes enllaunades, val més l'envàs que el seu contingut i amb prou feines es recuperen. Utilitza carmanyoles en lloc de paper d'alumini. Els Tetra-bric porten alumini, plàstic i cartró, la seva recuperació i reciclatge són ínfims. Els aerosols, d'alumini i llauna, són molt problemàtics a convertir-se en residu: pots substituir-los per polvoritzadors reomplibles, aplicadors de bola, de barra, etc.

- Tria frigorífics sense gasos nocius:

Els gasos CFC utilitzats en la refrigeració, escumes sòlides o aerosols, estan destruint la capa d'ozó que ens protegeix dels raigs ultraviolats. Els HFC, empleats ara en la refrigeració, no destrueixen l'ozó, però contribueixen a l'efecte hivernacle unes 3.200 vegades més que el CO2 en un període de 20 anys. A Espanya ja es comercialitzen frigorífics sense aquests gasos. La radiació ultraviolada incrementarà els càncers de pell i cataractes, i disminuiran les collites i la pesca. A causa de l'efecte hivernacle, la temperatura terrestre s'elevarà uns 3ºC provocant, segons latituds, bé la desertificació o greus inundacions en grans àrees.

- Redueix el consum de piles:

L'energia elèctrica que produeixen és 450 vegades més cara que la de la xarxa i són una gran font de contaminació pel seu contingut en plom, cadmi, mercuri o liti. Requereixen separació per la seva toxicitat ambiental, sobretot la pila-botó. Pots utilitzar piles recarregables.

- Consumeix aliments frescos i naturals, de productors locals i amb mínim embalatge:

Recuperem la "dieta mediterrània", amb predomini de cereals integrals, llegums i hortalisses, i disminuïm el consum de carn i aliments envasats. Molts aliments manufacturats presenten mancances en nutrients essencials i oligoelements. La inversió d'aquests hàbits dietètics i les substàncies tòxiques, com plaguicides, hormones, etc., han incrementat la incidència d'infart de miocardi i càncer en la població. Paradoxalment aquests canvis desfavorables se'ns presenten com a "Millor qualitat de vida" El sobreconsum de calories, incideix no només en la nostra salut sinó també en l'explotació dels recursos naturals.

- Interessa't pels productes vegetals biològics:

Es conreen sense plaguicides ni fertilitzants químics. Són més sans, saborosos i rics en valor nutritiu. El seu consum disminuirà la contaminació amb nitrats i plaguicides de les aigües subterrànies i es fomentarà una nova visió de l'agricultura

- Utilitza paper reciclat:

Tant en folis i blocs de notes com en paper higiènic. Exígelo al teu comerç, papereria i fotocopiadora. Consumeix menys paper, contribuiràs a conservar els boscos, estalviar aigua i energia, i evitaràs

- Fonts de contaminació (per exemple el clor utilitzat en el blanqueig del paper convencional). Consumeix productes de neteja ecològics:

No facis cert allò de "llars nets, planeta brut". Redueix la utilització de lleixiu. Ja pots optar per detergents sense tensioactius no iònics, fosfats, blanquejants, enzims o policarboxilats; es biodegraden en menys d'una setmana, no com els convencionals. Una solució feble de vinagre és útil per a la ceràmica, vidres o cambra de bany. El suc de llimona abrillanta metalls com el coure o el bronze. L'espart segueix sent un bon fregall. - Contempla críticament la publicitat: Saps que una família mitjana paga per la publicitat del que compra unes 60.000 pessetes a l'any? La publicitat és de vegades enganyosa respecte als avantatges per al medi ambient de certs productes o els seus envasos. És millor invertir en producció neta que en dubtoses campanyes d'imatge.

Amb la utilització d'envasos i embalatges d'un sol ús, paguem tres factures, el cost afegit al producte, el cost de reciclatge, incineració o abocador, i el pitjor, el cost ambiental: contaminació i acumulació de residus per a les pròximes generacions.

32 Comments

  • Avatar
   jessicaalex
   mar 13, 2020

   This is a good idea for people who actually have some questions or inquiries about this topic. I am so excited to see the discussions that will be made on this thread regarding taxes. I have to say that this kind of topic should really be discussed thoroughly write me an assignment to people who finds it helpful so that there won't be no confusions anymore.

  • Avatar
   davidjoe
   mar 16, 2020

   Thanks for sharing this best stuff with us! Keep sharing! I am new in the blog writing.All types blogs and posts are not helpful for the readers.Here the author is giving good thoughts and suggestions to each and every readers through this article.do my dissertation Quality of the content is the main element of the blog and this is the way of writing and presenting.

  • Avatar
   dawson
   mar 16, 2020

   Good post. Thanks for sharing with us. I just loved your way of presentation. I enjoyed reading this .Thanks for sharing and keep writing. It is good to read blogs like this. As constantly, we appreciate Top Gun Tom Cruise Jacket yourself assurance and accept as true within us.

  • Avatar
   jonathantrott
   mar 17, 2020

   The post is really superb. It’s varied accessory information that consists during a basic and necessary method. Thanks for sharing this text. The substance is genuinely composed. Top Gun Tom Cruise Jacket This web log is frequently sharing useful actualities. Keep sharing a lot of posts.

  • Avatar
   mariakim
   mar 18, 2020

   I clearly stumbled upon your weblog and favored to mention that I’ve truely loved reading your blog posts. anyhow I’ll be subscribing in your feed and that i wish you submit once more quickly. Please do my essay keeps it top posting! thanks you a lot, I recognize your work.

  • Avatar
   Ali
   mar 18, 2020

   Clients are increasingly agreeable in working with organizations having clean workplaces when contrasted with organizations that display grimy condition. Your concentrated is on work and don't have the opportunity to clean office, one potential choice is to employ a cleaning specialist organization to clean the workplace. domestic house cleaning

  • Avatar
   Jahanzaib
   mar 18, 2020

   The chiller trucks or chiller vans satisfies the temperature prerequisite of merchandise that have necessity of explicit temperature to abstain from ruining. Transportation of transitory products in temperature controlled condition is as significant as the conveyance time. Refrigerated truck for rent in Abu Dhabi

  • Avatar
   saad
   mar 18, 2020

   Our expert and experienced group makes creative ISO answers for every one of our customers, paying little mind to what industry they are from. We have given ISO Certificates to organizations from all urban communities inside Saudi Arabia including Riyadh, Jeddah, Dammam, Al Khobar, Jubail, and Makkah. ISO 9001 Jubail

  • Avatar
   Asad
   mar 18, 2020

   Anticipating rent a vehicle without drivers? Or then again need proficient drivers moreover? Regardless of whether you need to lease a vehicle in Karachi without driver or ready to lease a vehicle Islamabad with a driver, the decision is yours as here at Royal Car Rentals, we can satisfy both the wants. Luxuaryt Rent a car services in Karachi

  • Avatar
   Sadiq
   mar 18, 2020

   Lahore is the second biggest city in Pakistan and it's very hard to go right now without having a private vehicle. Also, you absolutely make your excursion smooth and advantageous by contracting a vehicle. You can set aside more cash in the event that you know driving as you can lease a vehicle in Lahore without driver costs through us. Not at all like the past, you can contract extravagance vehicles in Pakistan with some simple advances. Think about an extravagance vehicle and you have more opportunities to discover it in our wide scope of extravagance autos. With no issue, we give you extravagance vehicles in Lahore and different urban communities of Pakistan for both short and long excursions. All our efficient and extravagance vehicles are tasteful and popular that you can book for a wide range of formal and casual occasions. Luxuaryt Rent a car services in Rawalpindi

  • Avatar
   Kashan
   mar 19, 2020

   As time passes, we people are adding to hurt nature in one manner or the other, regardless of whether purposefully or accidentally. We will in general produce biodegradable items knowing the damage that non-recyclable items can cause. We should keep up the... company formations uk

  • Avatar
   Nosheen
   mar 19, 2020

   Be it for living or business purposes, everybody anticipates a spot where they can have a sense of security. Dubai is one of the top urban communities over the reality where businessmen have a sense of security and secure from, regardless of whether day or night. The wrongdoing list in Dubai is additionally one of the most minimal when contrasted with different business centers on the planet. market research companies in dubai

  • Avatar
   shawn kemp
   mar 20, 2020

   It is perfect time to make some plans for the future and it's time to be happy. I have read this post and if I could I wish to Tom Cruise Jacket suggest you some interesting things or advice. Perhaps you could write next articles referring to this article. I wish to read even more things about it!

  • Avatar
   lauratrott
   mar 20, 2020

   I’m usually to blogging and i actually appreciate your content. The article has genuinely peaks my interest. I’m going to bookmark your web page and maintain checking for new details. Tom Cruise Jacket I am looking for some good blog sites for studying

  • Avatar
   ISO 14001 Arabia
   mar 25, 2020

   You ought to persuade the administration by giving some significant instances of the advantages they will traverse the execution of ISO. For instance, you can give a strong model in regards to how the concerned QMS can improve the circumstance with inconvenient providers.

  • Avatar
   Buy dissertation online
   mar 26, 2020

   This is one of the best post about consumers which are very important for any country's economics because consumers cause of success for any country. Buy Dissertation Online.

  • Avatar
   susanrichard
   mar 30, 2020

   The post is really superb. It’s varied accessory information that consists during a basic and necessary method. Thanks for sharing this text. The substance is genuinely composed. This web log is frequently sharing useful actualities. help with assignment writing Keep sharing a lot of posts.

  • Avatar
   Cynthia Ashley
   mar 31, 2020

   Actually I read it yesterday but I had some thoughts about it and today I wanted to read it again because it is very well written Halloween Jacket

  • Avatar
   Leptit.com
   mar 31, 2020

   I liked your article and I hope you will have many entries or more Leptit.com

  • Avatar
   Resurge Supplement
   mar 31, 2020

   You completely match our expectation and the variety of our information. Resurge Supplement

  • Avatar
   Resurge
   mar 31, 2020

   I will really appreciate the writer's choice for choosing this excellent article appropriate to my matter.Here is deep description about the article matter which helped me more. Resurge

  • Avatar
   Leptitox
   mar 31, 2020

   Well we really like to visit this site, many useful information we can get here. Leptitox

  • Avatar
   Leptitox Review
   mar 31, 2020

   I really appreciate the kind of topics you post here. Thanks for sharing us a great information that is actually helpful. Good day! Leptitox Review

  • Avatar
   Penis Enlargement Bible Review
   mar 31, 2020

   Interesting post. I Have Been wondering about this issue, so thanks for posting. Pretty cool post.It 's really very nice and Useful post.Thanks Penis Enlargement Bible Review

  • Avatar
   jet
   abr 4, 2020

   I liked your article and I hope you will have many entries or more jet

  • Avatar
   SEO specialist Melbourne
   abr 4, 2020

   This is a fabulous post I seen because of offer it. It is really what I expected to see trust in future you will continue in sharing such a mind boggling post SEO specialist Melbourne

  • Avatar
   deneme bonusu
   abr 4, 2020

   I will really appreciate the writer's choice for choosing this excellent article appropriate to my matter.Here is deep description about the article matter which helped me more. deneme bonusu

  • Avatar
   gmat满分
   abr 7, 2020

   I liked your article and I hope you will have many entries or more gmat满分

Leave a Reply

* Name:
* E-mail: (Not Published)
   Website: (Site url withhttp://)
* Comment:
Type Code