info@vedella.cat - Mòvil: 679.857.102

consumidor responsable

consumidor responsable

Extrec del enllaç: http://vidasana.org/consumidor-responsable

Els nostres hàbits quotidians estan contribuint a la degradació de la Natura. La societat en què vivim afavoreix el consumisme i el malbaratament, som la generació d ' "usar i llençar", però el nostre planeta constitueix un sistema tancat i les escombraries no desapareix al contenidor, tot va a parar a algun lloc: a l'aire, a la terra o l'aigua. Les administracions públiques haurien de fomentar urgentment la reducció, reutilització i màxim reciclatge dels residus domèstics i industrials; però tu, no ho oblidis, ets la primera baula del procés i has contribuir Reduint al mínim els residus i separant els components de les escombraries per a la seva correcta Reutilització o Reciclatge.

"Els recursos naturals no són infinits ni inesgotables i els límits del creixement, tant econòmic com demogràfic, no estan lluny. Hauríem de reflexionar sobre la nostra actual forma de vida i consum".

Som cada un de nosaltres els que consumim alguns productes de gran impacte ambiental, persuadits per l'actual model de producció i distribució; us proposem els següents canvis en els hàbits de compra i alimentació, són senzills però transcendentals per preservar la nostra salut i el nostre entorno.DIPLO

- Compra envasos de vidre retornable:

Fa 15 anys predominaven i avui amb prou feines persisteixen en bars i petits comerços. És això progrés o involució? La reutilització del vidre tot just encareix el producte, suposa un estalvi energètic i no genera residus. ¡Exígelos al teu establiment! No permetis que t'imposin envasos d'un sol ús! Actualment només es recicla aproximadament un 30% dels residus de vidre. El cost ambiental de tant plàstic ningú sembla tenir-ho en compte. Molts envasos d'aigua mineral són encara de PVC (policlorur de vinil). Intervenen molts contaminants en la seva fabricació i la seva combustió genera àcid clorhídric i dioxines (productes altament tòxics). Saps que només es recicla un 4% del plàstic usat?

- Porta cistella i borses pròpies a la compra:

És el que sempre s'ha fet, però ara ens hem tornat tan còmodes ... Demana al teu establiment que no reparteixin bosses de plàstic pel seu elevat cost ambiental. A causa de la nostra inconsciència, infinitat d'aus i animals marins moren, en empassar o quedar atrapats en plàstic.

- No compris aliments envasats en safates de polietilè extruït (suro blanc):

Aquest material tot just es recicla. Retorna aquests envasos al venedor. Opta per la compra tradicional al pes amb mínim embalatge.

- Redueix la utilització d'alumini:

La seva producció requereix molta energia i bauxita, l'extracció contribueix a la destrucció de l'Amazònia. Evita les begudes enllaunades, val més l'envàs que el seu contingut i amb prou feines es recuperen. Utilitza carmanyoles en lloc de paper d'alumini. Els Tetra-bric porten alumini, plàstic i cartró, la seva recuperació i reciclatge són ínfims. Els aerosols, d'alumini i llauna, són molt problemàtics a convertir-se en residu: pots substituir-los per polvoritzadors reomplibles, aplicadors de bola, de barra, etc.

- Tria frigorífics sense gasos nocius:

Els gasos CFC utilitzats en la refrigeració, escumes sòlides o aerosols, estan destruint la capa d'ozó que ens protegeix dels raigs ultraviolats. Els HFC, empleats ara en la refrigeració, no destrueixen l'ozó, però contribueixen a l'efecte hivernacle unes 3.200 vegades més que el CO2 en un període de 20 anys. A Espanya ja es comercialitzen frigorífics sense aquests gasos. La radiació ultraviolada incrementarà els càncers de pell i cataractes, i disminuiran les collites i la pesca. A causa de l'efecte hivernacle, la temperatura terrestre s'elevarà uns 3ºC provocant, segons latituds, bé la desertificació o greus inundacions en grans àrees.

- Redueix el consum de piles:

L'energia elèctrica que produeixen és 450 vegades més cara que la de la xarxa i són una gran font de contaminació pel seu contingut en plom, cadmi, mercuri o liti. Requereixen separació per la seva toxicitat ambiental, sobretot la pila-botó. Pots utilitzar piles recarregables.

- Consumeix aliments frescos i naturals, de productors locals i amb mínim embalatge:

Recuperem la "dieta mediterrània", amb predomini de cereals integrals, llegums i hortalisses, i disminuïm el consum de carn i aliments envasats. Molts aliments manufacturats presenten mancances en nutrients essencials i oligoelements. La inversió d'aquests hàbits dietètics i les substàncies tòxiques, com plaguicides, hormones, etc., han incrementat la incidència d'infart de miocardi i càncer en la població. Paradoxalment aquests canvis desfavorables se'ns presenten com a "Millor qualitat de vida" El sobreconsum de calories, incideix no només en la nostra salut sinó també en l'explotació dels recursos naturals.

- Interessa't pels productes vegetals biològics:

Es conreen sense plaguicides ni fertilitzants químics. Són més sans, saborosos i rics en valor nutritiu. El seu consum disminuirà la contaminació amb nitrats i plaguicides de les aigües subterrànies i es fomentarà una nova visió de l'agricultura

- Utilitza paper reciclat:

Tant en folis i blocs de notes com en paper higiènic. Exígelo al teu comerç, papereria i fotocopiadora. Consumeix menys paper, contribuiràs a conservar els boscos, estalviar aigua i energia, i evitaràs

- Fonts de contaminació (per exemple el clor utilitzat en el blanqueig del paper convencional). Consumeix productes de neteja ecològics:

No facis cert allò de "llars nets, planeta brut". Redueix la utilització de lleixiu. Ja pots optar per detergents sense tensioactius no iònics, fosfats, blanquejants, enzims o policarboxilats; es biodegraden en menys d'una setmana, no com els convencionals. Una solució feble de vinagre és útil per a la ceràmica, vidres o cambra de bany. El suc de llimona abrillanta metalls com el coure o el bronze. L'espart segueix sent un bon fregall. - Contempla críticament la publicitat: Saps que una família mitjana paga per la publicitat del que compra unes 60.000 pessetes a l'any? La publicitat és de vegades enganyosa respecte als avantatges per al medi ambient de certs productes o els seus envasos. És millor invertir en producció neta que en dubtoses campanyes d'imatge.

Amb la utilització d'envasos i embalatges d'un sol ús, paguem tres factures, el cost afegit al producte, el cost de reciclatge, incineració o abocador, i el pitjor, el cost ambiental: contaminació i acumulació de residus per a les pròximes generacions.

77 Comments

  • Avatar
   jessicaalex
   mar 13, 2020

   This is a good idea for people who actually have some questions or inquiries about this topic. I am so excited to see the discussions that will be made on this thread regarding taxes. I have to say that this kind of topic should really be discussed thoroughly write me an assignment to people who finds it helpful so that there won't be no confusions anymore.

  • Avatar
   davidjoe
   mar 16, 2020

   Thanks for sharing this best stuff with us! Keep sharing! I am new in the blog writing.All types blogs and posts are not helpful for the readers.Here the author is giving good thoughts and suggestions to each and every readers through this article.do my dissertation Quality of the content is the main element of the blog and this is the way of writing and presenting.

  • Avatar
   dawson
   mar 16, 2020

   Good post. Thanks for sharing with us. I just loved your way of presentation. I enjoyed reading this .Thanks for sharing and keep writing. It is good to read blogs like this. As constantly, we appreciate Top Gun Tom Cruise Jacket yourself assurance and accept as true within us.

  • Avatar
   jonathantrott
   mar 17, 2020

   The post is really superb. It’s varied accessory information that consists during a basic and necessary method. Thanks for sharing this text. The substance is genuinely composed. Top Gun Tom Cruise Jacket This web log is frequently sharing useful actualities. Keep sharing a lot of posts.

  • Avatar
   mariakim
   mar 18, 2020

   I clearly stumbled upon your weblog and favored to mention that I’ve truely loved reading your blog posts. anyhow I’ll be subscribing in your feed and that i wish you submit once more quickly. Please do my essay keeps it top posting! thanks you a lot, I recognize your work.

  • Avatar
   Ali
   mar 18, 2020

   Clients are increasingly agreeable in working with organizations having clean workplaces when contrasted with organizations that display grimy condition. Your concentrated is on work and don't have the opportunity to clean office, one potential choice is to employ a cleaning specialist organization to clean the workplace. domestic house cleaning

  • Avatar
   Jahanzaib
   mar 18, 2020

   The chiller trucks or chiller vans satisfies the temperature prerequisite of merchandise that have necessity of explicit temperature to abstain from ruining. Transportation of transitory products in temperature controlled condition is as significant as the conveyance time. Refrigerated truck for rent in Abu Dhabi

  • Avatar
   saad
   mar 18, 2020

   Our expert and experienced group makes creative ISO answers for every one of our customers, paying little mind to what industry they are from. We have given ISO Certificates to organizations from all urban communities inside Saudi Arabia including Riyadh, Jeddah, Dammam, Al Khobar, Jubail, and Makkah. ISO 9001 Jubail

  • Avatar
   Asad
   mar 18, 2020

   Anticipating rent a vehicle without drivers? Or then again need proficient drivers moreover? Regardless of whether you need to lease a vehicle in Karachi without driver or ready to lease a vehicle Islamabad with a driver, the decision is yours as here at Royal Car Rentals, we can satisfy both the wants. Luxuaryt Rent a car services in Karachi

  • Avatar
   Sadiq
   mar 18, 2020

   Lahore is the second biggest city in Pakistan and it's very hard to go right now without having a private vehicle. Also, you absolutely make your excursion smooth and advantageous by contracting a vehicle. You can set aside more cash in the event that you know driving as you can lease a vehicle in Lahore without driver costs through us. Not at all like the past, you can contract extravagance vehicles in Pakistan with some simple advances. Think about an extravagance vehicle and you have more opportunities to discover it in our wide scope of extravagance autos. With no issue, we give you extravagance vehicles in Lahore and different urban communities of Pakistan for both short and long excursions. All our efficient and extravagance vehicles are tasteful and popular that you can book for a wide range of formal and casual occasions. Luxuaryt Rent a car services in Rawalpindi

  • Avatar
   Kashan
   mar 19, 2020

   As time passes, we people are adding to hurt nature in one manner or the other, regardless of whether purposefully or accidentally. We will in general produce biodegradable items knowing the damage that non-recyclable items can cause. We should keep up the... company formations uk

  • Avatar
   Nosheen
   mar 19, 2020

   Be it for living or business purposes, everybody anticipates a spot where they can have a sense of security. Dubai is one of the top urban communities over the reality where businessmen have a sense of security and secure from, regardless of whether day or night. The wrongdoing list in Dubai is additionally one of the most minimal when contrasted with different business centers on the planet. market research companies in dubai

  • Avatar
   shawn kemp
   mar 20, 2020

   It is perfect time to make some plans for the future and it's time to be happy. I have read this post and if I could I wish to Tom Cruise Jacket suggest you some interesting things or advice. Perhaps you could write next articles referring to this article. I wish to read even more things about it!

  • Avatar
   lauratrott
   mar 20, 2020

   I’m usually to blogging and i actually appreciate your content. The article has genuinely peaks my interest. I’m going to bookmark your web page and maintain checking for new details. Tom Cruise Jacket I am looking for some good blog sites for studying

  • Avatar
   ISO 14001 Arabia
   mar 25, 2020

   You ought to persuade the administration by giving some significant instances of the advantages they will traverse the execution of ISO. For instance, you can give a strong model in regards to how the concerned QMS can improve the circumstance with inconvenient providers.

  • Avatar
   Buy dissertation online
   mar 26, 2020

   This is one of the best post about consumers which are very important for any country's economics because consumers cause of success for any country. Buy Dissertation Online.

  • Avatar
   susanrichard
   mar 30, 2020

   The post is really superb. It’s varied accessory information that consists during a basic and necessary method. Thanks for sharing this text. The substance is genuinely composed. This web log is frequently sharing useful actualities. help with assignment writing Keep sharing a lot of posts.

  • Avatar
   Cynthia Ashley
   mar 31, 2020

   Actually I read it yesterday but I had some thoughts about it and today I wanted to read it again because it is very well written Halloween Jacket

  • Avatar
   Leptit.com
   mar 31, 2020

   I liked your article and I hope you will have many entries or more Leptit.com

  • Avatar
   Resurge Supplement
   mar 31, 2020

   You completely match our expectation and the variety of our information. Resurge Supplement

  • Avatar
   Resurge
   mar 31, 2020

   I will really appreciate the writer's choice for choosing this excellent article appropriate to my matter.Here is deep description about the article matter which helped me more. Resurge

  • Avatar
   Leptitox
   mar 31, 2020

   Well we really like to visit this site, many useful information we can get here. Leptitox

  • Avatar
   Leptitox Review
   mar 31, 2020

   I really appreciate the kind of topics you post here. Thanks for sharing us a great information that is actually helpful. Good day! Leptitox Review

  • Avatar
   Penis Enlargement Bible Review
   mar 31, 2020

   Interesting post. I Have Been wondering about this issue, so thanks for posting. Pretty cool post.It 's really very nice and Useful post.Thanks Penis Enlargement Bible Review

  • Avatar
   jet
   abr 4, 2020

   I liked your article and I hope you will have many entries or more jet

  • Avatar
   SEO specialist Melbourne
   abr 4, 2020

   This is a fabulous post I seen because of offer it. It is really what I expected to see trust in future you will continue in sharing such a mind boggling post SEO specialist Melbourne

  • Avatar
   deneme bonusu
   abr 4, 2020

   I will really appreciate the writer's choice for choosing this excellent article appropriate to my matter.Here is deep description about the article matter which helped me more. deneme bonusu

  • Avatar
   gmat满分
   abr 7, 2020

   I liked your article and I hope you will have many entries or more gmat满分

  • Avatar
   clothing size charts
   abr 9, 2020

   I liked your article and I hope you will have many entries or more clothing size charts

  • Avatar
   sarahjo
   abr 14, 2020

   Cartoons characters teach us numerous things in our life from start to surface. Cartoons teach us countless things which help us grow up in the correct way. Everybody watches cartoons when they are slight or possibly even when they are big. https://webmization.com

  • Avatar
   barick
   abr 14, 2020

   Cartoons not only the purpose of enjoyment and entertainment but it also help in teaching childrens by providing some good idea like nowadys some animated movies give a exceptional vision of interest so keep in touch with vidnado and get immersive animation services.

  • Avatar
   elliekl
   abr 14, 2020

   Cartoons that we have observed as kids have made us who we are nowadays because we all on-going learning from them. And that is why cartoons are so significant. Visit website

  • Avatar
   brickjim
   abr 14, 2020

   Cartoonic characters catch the kids attention and help in also kids learning by offering some immersive facts such as in business logo has a great impact and if logo designers create catchy logos so your business worth must increase.

  • Avatar
   James Smith
   abr 14, 2020

   Don't try to straighten aluminum wheels at home! Unless you have the proper equipment, you can end up with irreparably damaged aluminum wheels that cannot be fixed. Our aluminum wheel straightening specialists use safe and effective methods to return bent aluminum wheels back into their original form.

  • Avatar
   James Smith
   abr 14, 2020

   Don't try to straighten aluminum wheel at home! Unless you have the proper equipment, you can end up with irreparably damaged aluminum wheels that cannot be fixed. Our aluminum wheel straightening specialists use safe and effective methods to return bent aluminum wheels back into their original form.

  • Avatar
   Pallen
   abr 15, 2020

   Every body have the responsibility of our mother land which means we are not suppose to make our earth polluted. Its over responsibility to provide awareness to our generation to take care of the environment. Mobile application from https://appsnado.com/ can be the great source to provide awareness.

  • Avatar
   sophie
   abr 16, 2020

   Im no expert, but I believe you just made an excellent point. You certainly fully understand what youre speaking about, and I can truly get behind that things to do

  • Avatar
   wedding car hire Islamabad
   abr 16, 2020

   I haven’t any word to appreciate this post.....Really i am impressed from this post....the person who create this post it was a great human..thanks for shared this with us

  • Avatar
   wedding car hire Islamabad
   abr 16, 2020

   I haven’t any word to appreciate this post.....Really i am impressed from this post....the person who create this post it was a great human..thanks for shared this with us Wedding rent a car Islamabad

  • Avatar
   janywatson
   abr 17, 2020

   Stunning site! Do you have any accommodating clues for trying essayists? I’m wanting to begin my own site soon yet I’m somewhat lost on everything. Would you prompt beginning with a free stage like or go for a paid alternative? There are such a large number essay helper uk of alternatives out there that I’m totally overpowered .. Any thoughts? Welcome it!

  • Avatar
   kathybrunt
   abr 17, 2020

   I want to say that is one of the top notch posts that i've perused in all my existence. the whole thing right here is certainly remarkable. I couldn't have requested a highly improved put up than this. . i am capable of bookmark assignment crux your internet web site and advocate to all my pals

  • Avatar
   토토
   abr 20, 2020

   I really appreciate this wonderful post that you have provided for us. I feel 토토 strongly that love and read more on this topic. I have spent a lot of my spare time reading your content. Thank you a lot.

  • Avatar
   Kate
   abr 22, 2020

   Using paper bags as an alternative to plastic ones can be really beneficial to the environment. We provide vr design at Six Sigma Studios.

  • Avatar
   degassing solutions
   abr 23, 2020

   Hasten Energy Solutions LLC is the premier supplier for all of your vapor suppression and degassing needs. We aim to provide you with a degassing solution to reduce flammable vapors on contact.

  • Avatar
   rooftop snow removal Edmonton
   abr 23, 2020

   Foundation repair is what we’re really passionate about, but we do offer some other very noteworthy services. if we are on-site fixing your Foundation, Please Feel Free To Inquire About The Following Value-Added Services. Rooftop Snow Removal Rooftop Repair Gutter cleaning Foundation Repair Ramma Foundation Repair, we’ve got it covered!

  • Avatar
   best forex funded account
   abr 26, 2020

   Great work man you have post a great post it will help people very much keep it do more for people like that best forex funded account

  • Avatar
   australian assignment
   abr 27, 2020

   http://australianassignment.com/ https://australianassignment.com/australian-assignment-help https://australianassignment.com/australian-assignment-help https://australianassignment.com/australian-assignment-help https://australianassignment.com/australian-assignment-help https://australianassignment.com/assignment-help-brisbane https://australianassignment.com/assignment-help-sydney https://australianassignment.com/assignment-help-adelaide https://australianassignment.com/assignment-help-perth https://australianassignment.com/assignment-help-melbourne https://australianassignment.com/assignment-help-canberra https://australianassignment.com/blog/writing-a-research-proposal-top-tips-from-the-experts/ https://australianassignment.com/blog/how-to-structure-an-essay/ https://australianassignment.com/blog/an-expert-guide-for-writing-an-assignment-for-university/ https://australianassignment.com/blog/how-to-write-a-thesis-synopsis/ https://australianassignment.com/blog/reasons-why-germany-offers-free-education-to-international-students/ https://australianassignment.com/blog/the-complete-guide-to-fast-and-easy-research-paper-writing/ https://australianassignment.com/blog/what-is-higher-education-for-students-and-why-they-go-to-university/ https://australianassignment.com/blog/12-awesome-things-to-do-in-perth/ https://australianassignment.com/blog/how-to-create-good-writing-prompts/ https://australianassignment.com/blog/mistakes-you-make-while-writing-resume/ https://australianassignment.com/blog/cause-and-effect-of-stress-on-college-students/ https://australianassignment.com/blog/all-that-you-need-to-know-about-fisher-equation/ https://australianassignment.com/blog/8-things-that-students-learn-from-essay-writers/ https://australianassignment.com/blog/top-10-essay-writing-tips-for-students/ https://australianassignment.com/blog/python-vs-c-know-what-are-the-differences/ https://australianassignment.com/blog/how-to-start-writing-your-assignment/ https://australianassignment.com/blog/how-to-study-for-final-exams/ https://australianassignment.com/blog/python-vs-java/ https://australianassignment.com/blog/when-should-you-ask-to-do-my-assignment-help/ https://australianassignment.com/blog/how-to-write-a-research-paper-outline/ https://australianassignment.com/blog/python-vs-r/ https://australianassignment.com/blog/how-to-write-an-executive-summary/ https://australianassignment.com/blog/python-vs-matlab/ https://australianassignment.com/blog/how-to-successfully-publish-a-paper-dissertation-in-an-academic-journal/ https://australianassignment.com/blog/how-to-write-a-thesis-an-ultimate-guide-for-a-successful-thesis/ https://australianassignment.com/blog/choose-the-best-university-in-australia-for-higher-education/ https://australianassignment.com/blog/resume-writing-how-to-write-a-resume-for-a-job/ https://australianassignment.com/blog/is-there-any-website-to-do-my-assignment-australia/ https://australianassignment.com/blog/best-essay-writing-service-australia/

  • Avatar
   릴게임
   may 1, 2020

   The article posted was very informative and useful. I really appreciate this 릴게임잭팟 wonderful post that you have provided for us. I will be sure to bookmark it and return to read more of your useful information. Thanks For sharing this Superb article.

  • Avatar
   Kate Nill
   may 3, 2020

   Got one more assignment from your Prof? Let WritePaperFor.Me do it for you in no time, get the facts

  • Avatar
   Frank
   may 13, 2020

   it is the responsibility of the customers to use Buy returnable glass containers. In a similar way https://altrxlabs.com/ is providing the CBD Testing Lab service in the town.

  • Avatar
   Mark
   may 14, 2020

   Using reusable shopping bag is good initiative as it will provide the mother earth to get less polluted. Similarly https://zilisteaminfinity.com/ is providing a Organic CBD Oil in the market with no side effect.

  • Avatar
   Jane
   may 20, 2020

   Great Information about consumidor responsable. https://macvideos.com/ is an animation services which create all sort of digital videos & integrate them with your communication strategy.

  • Avatar
   sophie
   may 24, 2020

   Excellent post. I was always checking this blog, and I’m impressed! Extremely useful info specially the last part, I care for such information a lot. Please search desksta to discover nice photos and videos on instagram.

  • Avatar
   Brandon
   may 29, 2020

   We must adopt the bit life new normal now. This pandemic will affect us longer than we expect.

  • Avatar
   Do My Assignment
   may 30, 2020

   Do My Assignment El esparto sigue siendo un buen estropajo. -El zumo de limón abrillanta metales como el cobre o el bronce. Contempla críticamente la publicidad: La publicidad es a veces engañosa respecto a las ventajas para el medio ambiente de ciertos productos o sus envases.

  • Avatar
   essaytigers
   may 31, 2020

   Essaytigers is providing essays to the students who need essay help in school, college and university assignments. Students who can not write essay because of their bad english they prefer to buy essay online from Essaytigers.

  • Avatar
   codeavail
   jun 12, 2020

   https://www.codeavail.com/ https://www.codeavail.com/Java-Homework-Help https://www.codeavail.com/java-assignment-help https://www.codeavail.com/blog/how-to-find-trusted-statistics-assignment-help/ https://www.codeavail.com/Project-Management-Assignment-Help https://www.codeavail.com/Machine-Learning-Assignment-Help

  • Avatar
   zoro
   jun 12, 2020

   Online casinos review will help you to know more about the online:You can know about the casinos where you can play the games safely and securely? Obviously, on the off chance that you are at the casino at any rate, you presumably have a superior possibility of succeeding at an aptitude game than a game where you depend totally on shot, so this may be a fun choice for you 彩票 . Online casinos are packed with all the games you'll find in any land casino.  Our team is made up of industry experts that have been gambling online since the early slots first came out.  Many casinos even have sportsbooks, bingo and poker rooms attached. Funds can easily be transferred from one tab to another, giving real-money players in the game even more choice.Online gambling sites offer superior entertainment to playing in a land-based casino. 福彩双色球 You can be playing online slots, online blackjack and roulette at your level of stakes in minutes with our easy to use casino finder tool. Thousands of players trust these real money online casino sites to provide a secure, enjoyable gaming experience, with valuable casino bonuses relevant to the games they prefer. You can also expect fast payouts on your winnings, with funds reaching your account within days or hours 幸运飞艇 .  This site is a great stepping stone for any player that is just getting started with online gambling. Armed with the right information, players can make wise decisions and start enjoying what the online casinos have to offer.  There is also information regarding banking options as well as information for those that intend to use a mobile device to enjoy gambling

  • Avatar
   Pak Car Rentals
   jun 24, 2020

   I was reading your contents and found a lot of information. Keep posting such contents for us. Car Rental Islamabad

Leave a Reply

* Name:
* E-mail: (Not Published)
   Website: (Site url withhttp://)
* Comment:
Type Code